+306993077445 rancheros2015@gmail.com

Στο Rancheros πραγματοποιούνται και επισκέψεις σχολείων για ένα μοναδικό βιωματικό εργαστήριο.

Μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές όλων των ηλικιών, από νήπια έως και παιδιά της Γ’ Λυκείου.

Πέρα από το γεγονός ότι τα παιδιά κάνουν μια εκδρομή στη φύση, μακριά από τις αίθουσες και τα θρανία, μια επίσκεψη στο Rancheros έχει πολλά ακόμα οφέλη:

  • Πραγματοποιείται μια πολύ ουσιαστική γνωριμία με το άλογο και το γαϊδουράκι
  • Τα παιδιά μαθαίνουν τις αρχές της φιλοζωίας και του σεβασμού
  • Έρχονται σε κοντινή επαφή με το άλογο και το γαϊδουράκι και ανακαλύπτουν τα συναισθήματα που δημιουργούνται από μια τέτοια επαφή εγείρει
  • Πραγματοποιούν ασκήσεις εδάφους με τα άλογα (αν τα παιδιά είναι μικρά οι ασκήσεις γίνονται με μικρόσωμα πόνυ)

Σημείωση: Στις δραστηριότητες των παιδιών που γίνονται δεν περιλαμβάνεται ιππασία. Η επαφή γίνεται δίπλα στο άλογο.

 

Μονοήμερα προγράμματα

 Αριθμός Συμμετεχόντων 10-40

Διαθέσιμα από ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΚΥΡΙΑΚΗ

Παιδιά από 6–12 χρονών

 

 Α μέρος: Η γνωριμία

Η ιστορία του αλόγου και τους γαϊδουριού: Από πού ήρθε το άλογο και ο γάιδαρος, πότε εξημερώθηκαν, ποιό είναι το φυσικό τους περιβάλλον, τί τα έκανε τόσο ιδιαίτερα, τι τους αρέσει, τι απεχθάνονται, πως βοήθησαν τον ανθρώπινο πολιτισμό να επιβιώσει: στην γεωργία, τις μεταφορές, στον πόλεμο. Αυτά και πολλά άλλα θα απαντηθούν μέσα από εικόνες και με διαδραστικό, βιωματικό τρόπο στο σχολείο του Rancheros.

Η κοινωνία των αλόγων και των γαϊδουριών:

Έξω από τον περιφραγμένο χώρο γνωρίζουμε τα άλογα και τα γαϊδουράκια του Rancheros, την ιστορία και το διαφορετικό χαρακτήρα του καθενός, ενώ παρακολουθώντας το κοπάδι, ερχόμαστε σε επαφή με την ιεραρχία, τη λειτουργία την ομάδας και τις ισορροπίες που υπάρχουν μέσα σε αυτή.

Η φυσιολογία: Ποια χρώματα βλέπουν τα άλογα και τα γαϊδουράκια; Πως αναπνέουν; Πως καταπίνουν; Πόσα μωρά κάνουν; Πόσο καιρό κυοφορούν και πόσο καιρό θηλάζουν; Πώς είναι από κοντά τα πόδια των αλόγων και των γαϊδουριών, πόσα δάχτυλα έχουν, γιατί έχουν τόσο μεγάλα αυτιά τα γαϊδουράκια; Τι φοβούνται και τι τους αρέσει;

Διατροφή: Η βόλτα συνεχίζεται με μια επίσκεψη στον αχυρώνα. Ανάμεσα στα στοιβαγμένα δεμάτια (μπάλες) τροφής, μαθαίνουμε ποιό είναι το άχυρο και ποιός ο σανός καθώς και τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει ο καινούριος μας φίλος. Είναι η στιγμή που θα ξαναθυμηθούμε ποιά είναι τα δημητριακά , τα φρούτα και ποιά από αυτά τρώμε και εμείς και σε ποιά μορφή.

Εξοπλισμός: Το πρώτο μέρος του προγράμματος ολοκληρώνεται μαθαίνοντας τιν εξοπλισμό των αλόγων και των γαϊδουριών μας. Τί είναι καπίστρι και αναβολέας; Πως μπαίνει η σέλα; Γιατί στο Rancheros τα αλογάκια δεν φοράνε πέταλα;

Μαθαίνουμε τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται όταν ένα αλογάκι ή ένα γαϊδουράκι εργάζεται, ώστε να μην ταλαιπωρείται.

 

Β’ μέρος: Φροντίδα και επαφή

Στη συνέχεια έρχεται αυτό που όλοι περίμεναν. Η επαφή με τα αλογάκια και τα γαϊδουράκια μας. Βγάζουμε δύο ζωάκια (ένα άλογο και ένα γαϊδούρι) στον χώρο των παιδιών και αφού μάθουμε πώς να τα προσεγγίζουμε, τα πλησιάζουμε για να τα φροντίσουμε. Είναι η ώρα για ατελείωτα χάδια και αγκαλιές παράλληλα με το σωστό βούρτσισμα.

Η εικόνα είναι μαγική όταν αντικρίζεις τα παιδιά δίπλα σε αυτά τα μεγάλα ζώα,  να εμπιστεύονται και να χαλαρώνουν, ενώ τα άλογα και τα γαϊδουράκια με τη σειρά τους πραγματικά να απολαμβάνουν την παρέα των μικρών τους φίλων!

Η επίσκεψη στο Rancheros κλείνει με την επαφή με τα εκπαιδευμένα μας σκυλάκια. Βάζουμε περιλαίμιο, κρατάμε οδηγό και τα πηγαίνουμε μία βόλτα. Μαθαίνουμε πως δημιουργούνται τα αδέσποτα, τι απαιτήσεις έχει ένα κατοικίδιο σκυλί, τι τρώνε και γιατί θεωρείται ο σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

 

Μέρος Γ: Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού

 Τα παιδιά αφού έχουν μάθει τα πάντα για τα ζωάκια του Rancheros καλούνται με το χάρτη του ράντσου στο χέρι να απαντήσουν σε ερωτήσεις γρίφους. O κάθε γρίφος οδηγεί στον επόμενο. «Ο μονόφθαλμος γίγαντας ξέρει ένα μυστικό», «Το σκυλάκι με τα δύο ονόματα ξέρει που είναι ο θησαυρός»… Που βρίσκεται, λοιπόν, κρυμμένος ο χαμένος θησαυρός; Το πολυπόθητο κλειδί που θα μας οδηγήσει στην αποθήκη των καρότων με τα οποία θα ταΐσουμε τα αλογάκια και τα γαϊδουράκια;

 

 Μέρος Δ: Τα άλογα στις τέχνες- ζωγραφική και έκθεση

Από τους πίνακες του Ντεγκά και του Φασιανού στις αγιογραφίες στις ορθόδοξες εκκλησίες. Από τους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου μέχρι τη μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση και τα παιδικά τραγούδια. Από τα κινούμενα σχέδια μέχρι τις ταινίες του Χόλυγουντ. Από τα εμπορικά σήματα αυτοκινήτων μέχρι τα σύμβολα ιπποτών και ποδοσφαιρικών ομάδων. Το άλογο είναι σύμβολο ομορφιάς, δύναμης και μεγαλείου. Με τη σειρά μας φτιάχνουμε τα δικά μας τραγούδια και τις δικές μας ζωγραφιές. Μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλες κατασκευές φιλοξενούνται στο «τραπέζι των παιδιών».

 

Μέρος Ε: Πικ νικ στο δάσος

Συνιστούμε τα παιδιά να φέρνουν το δικό τους κολατσιό από το σπίτι, ανάλογα με το διατροφολογικό πρόγραμμα το κάθε παιδιού. Ωστόσο, στο Rancheros περιμένουν τα παιδιά φρέσκιες σφολιάτες, χυμοί, φρούτα και νερό. Αφού ολοκληρώσουμε το γεύμα μας μαθαίνουμε πως ανακυκλώνουμε τα υλικά που ήταν τυλιγμένο το φαγητό μας και πως να βάλουμε στον κομποστοποιητή τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα φρούτα μας.

 

Πληροφορίες

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά φωτογραφίζονται με τα ζώα και οι εικόνες αποστέλνονται σε υψηλή ανάλυση στο σχολείο.

Η παραλία της Αγίας Άννας βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ωρών από Αθήνα.

Κόστος: 2€ ανά παιδί

Για την επικοινωνία:

Ντέπυ Κουρέλλου: 6976687977 / 6993077445