+306993077445 rancheros2015@gmail.com

Our Story

Rancheros

Our Story

Rancheros is an animal welfare association founded in 2015, based in Heraklion, Attica next to Agia Anna beach, Agali, Evia with the registration number 30537.

The association’s goal is to care for abandoned equids (horses and donkeys) and rescue those who have been abused. Additionally, the propagation of the animal welfare message through group-based educational activities is directed primarily at children.




Η Νάνσυ Κουρέλλου

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν βρέθηκαν έξι αδέσποτα άλογα… Όλα υποσιτισμένα, με δερματικά προβλήματα και προβληματική συμπεριφορά.

Η Νάνσυ Κουρέλλου, γυμνάστρια, εκπαιδεύτρια ιππασίας και μέλος της Εθνικής Ομάδας Χόκει επί χόρτου, δημιούργησε μια ομάδα ανθρώπων που βοήθησαν αυτά τα άλογα. Μετά από μήνες ιατρικής φροντίδας, αλλαγή τροφής, έξοδα και προσωπική φροντίδα όλα τα αλογάκια είναι πλέον υγιή και ήμερα. Η συμπεριφορά τους, άλλωστε, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον άνθρωπο, είχαν αναπτύξει φοβίες και ήταν ξεκάθαρο πως είχαν… άγχος. Η εκ νέου εκπαίδευση τους από την Νάνσυ αποκατέστησε τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Μετά από αυτόν τον αγώνα το μεγάλο στοίχημα ήταν η ευζωία τους. Ο καταναγκαστικός σταβλισμός, η επιμονή των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα άλογα να τα διατηρούν το κάθε ένα μόνο του, δεν ήταν η ζωή που τους άξιζε.

 

Που ζούνε τώρα

Ζητούμενο ήταν η ελευθερία τους. Ζητούμενο ήταν να είναι όλα μαζί. Το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να αλληλεπιδρούν. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο αν επέστρεφαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο δάσος.

Η Νάνσυ βρήκε μια ιδιωτική έκταση 14 στρεμμάτων στην παραλία της Αγίας Άννας, που της παραχωρήθηκε με την μορφή φιλοξενίας όταν οι ιδιοκτήτες έμαθαν για τη δράση του Rancheros.. Τα άλογα εκεί ζουν ευτυχισμένα σε ημιελεύθερη κατάσταση, όσο πιο κοντά γίνεται αν ήταν ελεύθερα στη φύση. Τα άλογα τρώνε και κοιμούνται όλα μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο κι όχι μέσα σε boxes το καθένα μόνο του, τρέχουν ελεύθερα στην 8χλμ παραλία. Μαλώνουν, αγαπιούνται, πειράζονται.

Ναι, είμαστε παραπάνω από περήφανοι για τον τρόπο που ζουν.

Η Νάνσυ ζει μαζί τους, μέσα στο δάσος, σε τροχόσπιτο, με ρεύμα από ηλιακό πάνελ.

Τα άλογα, πλέον, είναι επτά, καθώς στο Rancheros προστέθηκε και μια φοράδα τριών ετών, που ο ιδιοκτήτης της ήθελε να δώσει για κρέας, για 300 ευρώ.

Ο λόγος; Η Φωτούλα δάγκωνε. Πως να μην δαγκώνει; Την απομάκρυναν από την μητέρα της όταν εκείνη ήταν 3 μηνών και την έβαλαν στο γκαράζ ενός συνεργείου αυτοκινήτου παρέα με ένα Ροντβάιλερ και ένα πρόβατο. Δυστυχώς η Φωτούλα, καθώς δεν είχε μάνα, αντέγραψε τη συμπεριφορά του Ροντβάιλερ και όχι του προβάτου.

Ωστόσο, σήμερα είναι ένα υπέροχο άλογο. Το πιο φιλικό και τρυφερό από όλα. Με προστατευτικά ένστικτα. Ήταν και η μόνη που καλοδέχτηκε τα δύο κακοποιημένα γαϊδουράκια που ανέλαβε το σωματείο τον τελευταίο χρόνο.

The bigger cause

Στην παρέα τους έχουν προστεθεί και 13 (πρώην) αδέσποτα σκυλιά που έχουν βρει περίθαλψη στο κτήμα.

Όνειρο μας στο Rancheros είναι να βοηθήσουμε περισσότερα ζώα. Κυρίως, να ενημερώνουμε τα παιδιά πως τα ζώα δεν είναι εργαλεία, αλλά έχουν δικαιώματα και ανάγκες.

Όνειρό μας είναι σχολεία και ομάδες να έρχονται χωρίς επιβάρυνση στο Rancheros για μια βιωματική επιμορφωτική εμπειρία Εδώ μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν τον ευαίσθητο συναισθηματικό κόσμο των αλόγων. Πως ένα θηριώδες σε μέγεθος ζώο 600 κιλών διατηρεί μια πραότητα και ένα μεγαλείο. Πως τα άλογα βοήθησαν τον ανθρώπινο πολιτισμό να προοδεύσει και να επικρατήσει. Κυρίως, μαθαίνουν πως τα ζώα έχουν συναισθήματα. Νιώθουν, χαίρονται, στενοχωριούνται, φοβούνται, θυμούνται.

 

Rancheros για όλους

Τα παιδάκια έχουν την ευκαιρία, πολλά για πρώτη φορά στη ζωή τους, να μάθουν τί τρώνε τα άλογα, πως συμπεριφέρονται. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τα παιδιά να χαϊδεύουν τα άλογα, να χτενίζουν τις χαίτες τους, να τα ταΐζουν καρότα.

Αντίστοιχες δράσεις υπάρχουν για ενήλικους. Απευθυνόμαστε σε εταιρείες που επιθυμούν τη σύσφιξη των σχέσεων των εργαζομένων τους μέσα από παιχνίδια αρχηγίας και συνεργασίας.

Στο Rancheros παρέχονται δωρεάν συνεδρίες σε άτομα και παιδιά με κινητικά και νοητικά προβλήματα ή σε κατάσταση αποκατάστασης. Η Νάνσυ δούλευε για χρόνια στην θεραπευτική ιππασία με ομάδες στο Γουδί και το Τατόι. Η επίδραση του αλόγου σε αυτά τα άτομα είναι ευεργετική. Άνθρωποι με παραπληγία, όπως ο Ασημένιος Παραολυμπιονίκης του 2004 Μάκης Καλαράς, που συνηθίζει να έρχεται στο Rancheros, αποκτούν νέα εικόνα για το σώμα τους και τις δυνατότητες του. Παιδιά με αυτισμό με φυσικό τρόπο συνεργάζονται και επικοινωνούν μέσω του αλόγου. Η ευγενική φύση του αλόγου είναι θαυματουργή.

Support us

 

Rancheros needs your support!




Our Location

Paralia Agia Anna

Voreia Evoia

Greece

Zip Code 34010

Call Us!

+306972530639

+306976687977